Systemisch opsteller

Terug naar diensten

Een opstelling kan je inzicht geven in jouw onbewuste patronen. Ik help je in te zien waar bepaalde patronen vandaan komen en welke je tegenhouden om een vol leven te leiden.

Systemisch werken

De naam zegt het al, systemisch werken heeft te maken met systemen. Er is niet één systeem, er zijn er meer. Denk aan systemen als familie, de sportvereniging, de school of het bedrijf waar iemand werkt.

 

Iedereen binnen een systeem, heeft een eigen plek. Daarnaast heeft elk systeem eigen regels, overtuigingen of rituelen. De personen die deel uitmaken van zo’n systeem, beïnvloeden elkaar continu; bewust of onbewust. Wanneer er problemen voorkomen binnen zo’n systeem, heeft dat uitwerking op het doen en laten van iemand. Belangrijke principes van systemisch werken zijn:

 

Als de bovenstaande basisprincipes niet meer worden gerespecteerd, ontstaan er dynamieken. Dit zijn patronen of signalen die optreden als de wetten worden verstoord. Dit gebeurt vaak onbewust.

Opstelling

Een opstelling kan jou helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Bijvoorbeeld als een bepaalde relatie in je leven niet goed loopt. Denk aan de relatie met je partner, die met een collega of je baas of de verhoudingen tussen jou en je kinderen. De oorzaak van zo’n verstoorde relatie kan in jouw ‘systeem’ van herkomst liggen. Een familieopstelling is een krachtige en uiterst effectieve manier om het onderbewuste inzichtelijk te maken en aan de slag te gaan met jouw vraagstuk.

Wanneer een opstelling?

Een opstelling kan jou helpen wanneer je een probleem in je leven wilt oplossen of een vraag wilt beantwoorden. Loop je rond met de volgende vragen:

Een opstelling kan een ware eyeopener voor je zijn en antwoorden geven op bovenstaande vragen. Doordat je met een opstelling de onzichtbare en onbewuste processen en patronen zichtbaar maakt, zie je wat het is wat jouw systeem bepaalt. Je ziet waar bepaalde patronen vandaan komen, wat het nut ervan is, maar ook waarom ze jou tegenhouden jezelf te zijn en je leven volledig te leven. Je krijgt meer inzicht en daarmee kun je ook de oplossing vinden.

Neem contact met mij op mocht je hier vragen over hebben. 

Kijk bij evenementen wanneer ik systemische ontdekkingsbijeenkomsten organiseer.