Mijn Boek

Wat is haar naam?

Mathilda van den Hof

vanaf 21 april beschikbaar… 

Goudeerlijke debuutroman rekent af met Tweede Wereldoorlog-trauma

“Het gevoel er niet te mogen zijn, is een oorlogstrauma dat van generatie op generatie doorgegeven wordt”

Terwijl de Joodse Mathilda en Abraham Frankenhuis op hun onderduikadres opgepakt worden, trekt de buurvrouw de kinderwagen die in de tuin staat door de heg. Daarmee redt ze het leven van de twaalf weken oude baby Tina. Drie maanden later worden Mathilda en Abraham direct na aankomst in vernietigingskamp Sobibor vergast. Tina voelt nooit meer de armen van haar ouders om zich heen. Het trauma dat Tina hieraan overhoudt, blijkt ook zijn weerslag te hebben op het leven van haar dochter Mathilda van den Hof.

Angst voor verlating
In Wat is haar naam? Over het intergenerationele trauma in de vrouwenlijn vertelt Van den Hof het tragische verhaal over een moeder die een muur om zich heen bouwde. “De extreme vorm van verlatingsangst had vergaande gevolgen voor mij als dochter”, blikt de schrijfster nu terug. “Mijn moeder durfde niemand volledig toe te laten. Er hing een soort zwarte waas over onze familie.”

Doorgegeven trauma
Het maakte dat Van den Hof zelf een deel van het trauma van haar moeder erfde. Haar verlatingsangst, gestrande relaties en het gevoel er niet te mogen zijn: allemaal het gevolg van doorgegeven trauma’s van generatie op generatie zoals die er in veel families zijn.

Turbulente levensverhaal
De auteur deelt in haar autobiografische roman Wat is haar naam? Over het intergenerationele trauma in de vrouwenlijn haar turbulente levensverhaal, waar het oorlogsverhaal van haar moeder als rode draad doorheen loopt. In een eerlijke zoektocht rekent Van den Hof af met de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Met een  openhartige blik op zichzelf, haar moeder en haar relaties.

Verwerken gevolgen oorlog
Met deze debuutroman heeft de schrijfster uit Beilen haar eigen trauma’s aangekeken, maar ze hoopt ook anderen te kunnen helpen bij het verwerken van hun geërfde problemen. Daarnaast is het boek een snoeihard verhaal over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen hiervan, die jaren na dato nog voelbaar zijn.

De zoektocht van Van den Hof voert de lezer van het verleden naar het heden, van Westerbork naar Sobibor en van Israël naar Beilen. Op zondag 21 april wordt het boek gepresenteerd en het zal daarna via de gebruikelijke kanalen verkrijgbaar zijn.